Najczęściej zadawane pytania (FAQ)
- Czy woda dostarczana przez PWIK Starachowice spełnia wymagane normy dotyczące jakości?
Tak, woda spełnia wymogi określone w Rozporządzeniu Ministra Zdrowia z 29.03.2007 Dz.U. Nr 61 poz. 417 w sprawie wymagań dotyczących jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi, oraz Dyrektywy Unii Europejskiej z 1998 r. (Nr 98/83/EC) - Czy wodę z kranu można pić bez przegotowania?
Zimna woda dostarczona odbiorcom z sieci do budynku (do głównego wodomierza) spełnia wymogi odpowiednich przepisów i można ją pić bez przegotowania. Jakość wody pobieranej z kranu zależy od stanu wewnętrznej instalacji wodociągowej budynku. Zgromadzone w instalacji osady mogą znacznie pogorszyć jakość wody czerpanej z kranu. Za jakość (stan techniczny) instalacji wewnętrznej odpowiada właściciel lub zarządca budynku. - Czy w okresie długiej suszy mieszkańcom Starachowic, Mirca, Brodów i Wąchocka grozi brak wody?
Nie ma takiego zagrożenia. Nawet wielotygodniowa susza nie grozi wyczerpaniem zasobów wody na ujęciach. Wodociągi zawsze w razie potrzeby mogą zwiększyć ilość wody podanej do sieci. - Czy można wykorzystać do celów konsumpcyjnych wodę z kurka ciepłej wody?
Nie należy tego czynić. Po przejściu przez wymienniki ciepła zwykle pogarszają się niektóre wskaźniki jakości wody, co może sprzyjać pojawieniu się niepożądanych walorów smakowych i zapachowych. - Czy woda dostarczana przez PWIK w Starachowicach jest chlorowana?
Od lipca 1996 roku PWIK w Starachowicach nie stosuje chloru, dzięki czemu nie tworzą się pochodne chloru, które wyraźnie pogarszają smak i zapach wody. Obecnie jako środek dezynfekcyjny wody używany jest podchloryn sodu(pochodna soli kuchennej), który jest znacznie mniej uciążliwy dla konsumentów i może być użyty w wyjątkowych sytuacjach po wcześniejszym powiadomieniu. - Dlaczego woda pozostawia osad w czajnikach i na grzałkach?
Woda wodociągowa, jak i inne wody naturalne, zawiera różne minerały i mikroelementy (np. wodorowęglany, chlorki, siarczany wapnia, magnezu, sodu, potasu itd.) Powstawanie osadu jest naturalnym zjawiskiem wytrącania się węglanów wapnia i magnezu pod wpływem temperatury, związanym z zanikaniem twardości węglanowej wody. Wytrącony osad nie świadczy o zanieczyszczeniu wody, lecz o określonej twardości wody. - Jaka jest twardość wody?
Poniżej podajemy twardość ogólną Starachowickiej wody w różnych jednostkach:- 5,8 mval/litr - jednostka fizyczna
- 2,9 mmol/litr - jednostka międzynarodowa
- 290 mg CaCO3/litr - jednostka amerykańska
- 16,2 °dH - stopnie niemieckie
- 20,3 °e - stopnie angielskie
- 29 °f - stopnie francuskie
Wodę pobieraną z sieci należy klasyfikować jako średnio twardą. Aktualne dane o parametrach jakościowych wody podajemy w zakładce Laboratorium/Jakość dostarczanej wody.