Woda dostarczana do odbiorców przez PWIK w Starachowicach spełnia wszystkie wymogi przewidziane w rozporządzeniu
Ministra Zdrowia z dnia 7 grudnia 2017 odnośnie wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi (Dz.U.2017 poz.2294 z dnia 11 grudnia 2017r).
Fakt ten potwierdza okresowa ocena jakości wody wydana przez Państwowy Powiatowy Inspektorat Sanitarny w Starachowicach
Twardości wody
Tabela twardości wody | ||||||
Ujęcie \ jednostka | mg CaCO3/dm3 | mVal/dm3 | mmol/l | º niemieckie (DH) | º angielskie (Clarka) | º francuskie (F) |
Trębowiec | 211 | 4,4 | 2,1 | 12 | 15 | 21 |
Rataje | 179 | 3,2 | 2,0 | 10 | 12 | 18 |
Z zestawionych informacji należy przyjąć, że woda dostarczana z Uęcia Trębowiec i Rataje ma średnią twardość (wartości w tabeli są pogladowe i moga ulegć fluktuacjom).
Twardość ogólną wody jest to suma twardości węglanowej i niewęglanowej. Twardość węglanową jest wywołana przez wodorowęglany oraz węglany wapnia i magnezu. Natomiast twardość niewęglanową stanowi pozostała część wapnia magnezu związana z chlorkami, siarczanami, azotanami.
Twardość wody z punktu widzenia higieny jest uważana za parametr drugorzędny, chociaż mający wpływ na zdrowie człowieka.
Uciążliwości podwyższonej twardości wody używanej w gospodarstwach domowych, oprócz wzrostu zużycia mydła i detergentów polega na tworzeniu się kamienia kotłowego, szczególnie przy wysokiej twardości węglanowej.
Podczas gotowania woda posiadająca twardość węglanową ulega zmiękczeniu wskutek rozkładu wodorowęglanów i wytrąceniu się węglanu wapnia w postaci białego osadu.
Z godnie z zaleceniami Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) oraz regulacjami krajowymi dotyczącymi jakości wody przeznaczonej do spożycia (Dz.U. 2017 poz.2294) twardość ogólna wody do spożycia powinna mieścić się w granicach 60-500mgCaCO3/dm3.
Z uwagi na to, że obecnie niektóre urządzenia AGD wymagają zasilania w wodę o określonej twardości w tabeli powyżej podano twardość wody dostarczanej naszym Klientom podaną w najczęściej spotykanych jednostkach.
Komunikat PWiK sp. z o.o. w Starachowicach
w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi dostarczanej do sieci
I kwartał 2025
Lp. |
wskaźnik |
jednostka |
SUW Trębowiec |
Ujęcie Rataje |
Dopuszczalne zakresy wartości wg Rozp. MZ z dn. 7 grudnia 2017 D.U. 2017 poz. 2294.* |
wyniki |
wyniki |
||||
1 |
Mętność |
NTU |
0,20 |
<0,20 |
Akceptowalny przez konsumentów i bez nieprawidłowych zmian zalecany zakres wartości do 1,0 |
2 |
Barwa |
mgPt/dm3 |
4 |
<2 |
Akceptowalny przez konsumentów i bez nieprawidłowych zmian1) |
3 |
Zapach |
- |
akceptowalny |
akceptowalny |
Akceptowalny przez konsumentów i bez nieprawidłowych zmian |
4 |
Smak |
- |
akceptowalny |
akceptowalny |
Akceptowalny przez konsumentów i bez nieprawidłowych zmian |
5 |
pH |
pH |
7,6 |
7,0 |
6,5 - 9,5 |
6 |
Przewodność elektryczna właściwa |
µS/cm |
438 |
400 |
2500 |
7 |
Żelazo |
µg/dm3 |
40 |
<30 |
200 |
8 |
Mangan |
µg/dm3 |
<20 |
<20 |
50 |
9 |
Jon amonowy |
mg/dm3 |
<0,05 |
<0,05 |
0,50 |
10 |
Azotyny |
mg/dm3 |
<0,006 |
<0,006 |
0,50 |
11 |
Azotany |
mg/dm3 |
7,5 |
12,3 |
50 |
12 |
Twardość ogólna |
mg/dm3 CaCO3 |
218 |
185 |
60-500 |
13 |
Chlorki |
mg/dm3 |
7,9 |
14,1 |
250 |
14 |
Liczba bakterii grupy coli |
jtk/100ml |
0 |
0 |
0 |
15 |
Liczba Escherichia coli |
jtk/100ml |
0 |
0 |
0 |
16 |
Liczba enterokoków kałowych |
jtk/100ml |
0 |
0 |
0 |
17 |
Ogólna liczba bakterii w 22°C po 72h |
jtk/1ml |
0 |
5 |
bez nieprawidłowych zmian2) |
Objaśnienia do tabeli:
* NDS PL - Najwyższe Dopuszczalne Stężenie wg * Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 07.12.2017r. w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi (Dz. U.2017 poz. 2294)
1) – Pożądana wartość dla parametru barwa w wodzie w kranie konsumenta – do 15mgPt/l.
2) – Zaleca się aby ogólna liczba mikroorganizmów nie przekraczała: 100jtk/1ml w wodzie wprowadzanej do sieci wodociągowej , 200jtk/1ml w kranie konsumenta