Jakość dostarczanej wody

Woda dostarczana do odbiorców przez PWIK w Starachowicach spełnia wszystkie wymogi przewidziane w rozporządzeniu

Ministra Zdrowia z dnia 7 grudnia 2017 odnośnie wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi (Dz.U.2017 poz.2294 z dnia 11 grudnia 2017r).

Fakt ten potwierdza okresowa ocena jakości wody wydana przez Państwowy Powiatowy Inspektorat Sanitarny w Starachowicach

 

Twardości wody

Tabela twardości wody
Ujęcie \ jednostka mg CaCO3/dm3 mVal/dm3 mmol/l º niemieckie (DH) º angielskie (Clarka) º francuskie (F)
Trębowiec 211 4,4 2,1 12 15 21
             
Rataje 179 3,2 2,0 10 12 18

 

Z zestawionych informacji należy przyjąć, że woda dostarczana z Uęcia Trębowiec i Rataje ma średnią twardość (wartości w tabeli są pogladowe i moga ulegć fluktuacjom).

Twardość ogólną wody jest to suma twardości węglanowej i niewęglanowej.  Twardość węglanową jest wywołana przez wodorowęglany oraz węglany wapnia i magnezu. Natomiast twardość niewęglanową stanowi pozostała część wapnia magnezu związana z chlorkami, siarczanami, azotanami.

Twardość wody z punktu widzenia higieny jest uważana za parametr drugorzędny, chociaż mający wpływ na zdrowie człowieka.

Uciążliwości podwyższonej twardości wody używanej w gospodarstwach domowych, oprócz wzrostu zużycia mydła i detergentów polega na tworzeniu się kamienia kotłowego, szczególnie przy wysokiej twardości węglanowej.

Podczas gotowania woda posiadająca twardość węglanową ulega zmiękczeniu wskutek rozkładu wodorowęglanów i wytrąceniu się węglanu wapnia w postaci białego osadu.

Z godnie z zaleceniami Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) oraz regulacjami krajowymi dotyczącymi jakości wody przeznaczonej do spożycia (Dz.U. 2017 poz.2294) twardość ogólna wody do spożycia powinna mieścić się w granicach 60-500mgCaCO3/dm3.

Z uwagi na to, że obecnie niektóre urządzenia AGD wymagają zasilania w wodę o określonej twardości w tabeli powyżej podano twardość wody dostarczanej naszym Klientom  podaną w najczęściej spotykanych jednostkach.

 

Komunikat PWiK sp. z o.o. w Starachowicach

w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi dostarczanej do sieci

I kwartał 2025

Lp.

wskaźnik

jednostka

SUW Trębowiec

Ujęcie

Rataje

Dopuszczalne zakresy wartości

wg Rozp. MZ z dn. 7 grudnia 2017 D.U. 2017 poz. 2294.*

wyniki

wyniki

1

Mętność

NTU

0,20

<0,20

Akceptowalny przez konsumentów i

bez nieprawidłowych zmian zalecany zakres wartości do 1,0

2

Barwa

mgPt/dm3

4

<2

Akceptowalny przez konsumentów i

bez nieprawidłowych zmian1)

3

Zapach

-

akceptowalny

akceptowalny

Akceptowalny przez konsumentów i

bez nieprawidłowych zmian

4

Smak

-

akceptowalny

akceptowalny

Akceptowalny przez konsumentów i

bez nieprawidłowych zmian

5

pH

pH

7,6

7,0

6,5 - 9,5

6

Przewodność elektryczna właściwa

µS/cm

438

400

2500

7

Żelazo

µg/dm3

40

<30

200

8

Mangan

µg/dm3

<20

<20

50

9

Jon amonowy

mg/dm3

<0,05

<0,05

0,50

10

Azotyny 

mg/dm3

<0,006

<0,006

0,50

11

Azotany

mg/dm3

7,5

12,3

50

12

Twardość ogólna 

mg/dm3 CaCO3

218

185

60-500

13

Chlorki

mg/dm3

7,9

14,1

250

14

Liczba bakterii grupy coli

jtk/100ml

0

0

0

15

Liczba Escherichia coli

jtk/100ml

0

0

0

16

Liczba enterokoków kałowych

jtk/100ml

0

0

0

17

Ogólna liczba bakterii w 22°C po 72h

jtk/1ml

0

5

bez nieprawidłowych zmian2)

Objaśnienia do tabeli:

* NDS PL - Najwyższe Dopuszczalne Stężenie wg * Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 07.12.2017r. w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi (Dz. U.2017 poz. 2294)

1) – Pożądana wartość dla parametru barwa w wodzie w kranie konsumenta – do 15mgPt/l.

2) – Zaleca się aby ogólna liczba mikroorganizmów nie przekraczała: 100jtk/1ml w wodzie wprowadzanej do sieci wodociągowej , 200jtk/1ml w kranie konsumenta

 

 

 

  • Zapisz się do newslettera